Toppertraining voor kinderen:

Dit is een cursus weerbaarheid voor basisschoolleerlingen van acht jaar en ouder. Deze cursus verzorg ik samen met Corrien Janson (Sociaal Cultureel Werk Leiderdorp). Tijdens deze training doen we allerlei oefeningen van het Rots en Waterprogramma. Ook gebruiken we NLP-oefeningen.

Een week voor aanvang van de cursus verzorgen we een infomiddag voor de ouders. De ouders krijgen tijdens deze presentatie informatie over de thema's die de docenten (Corrien Janson en Ton Paulides) tijdens de lessen behandelen. Er wordt uitleg gegeven over de oefeningen en opdrachten die bij de diverse thema’s aan bod komen.
De ouders mogen het eerste half uur van de eerste les bijwonen. Samen met hun kinderen wordt er dan kennisgemaakt met de hele groep en de docenten.
De Toppertraining sluiten we af met een korte presentatie door de kinderen aan de ouders. Tevens is er een diploma-uitreiking.

Vanaf de eerste bijeenkomst wordt er aan de sfeer binnen de groep gewerkt, zodat de kinderen zich veilig en vrij voelen. De kinderen ontvangen een map, waarin werkbladen van het programma zitten. Ook staat er per les een oefening beschreven die de kinderen thuis kunnen doen.

Juist de inbreng van de kinderen is van groot belang. Tijdens de oefeningen leren de kinderen o.a. ‘steviger te staan’. Dit is handig in allerlei situaties. Denk maar eens aan het moment dat een kind een spreekbeurt verzorgt, of een situatie waarin een kind geplaagd wordt. Ook leren de kinderen om met een stevig stemgeluid hun grenzen aan te geven. Dit heb je in het dagelijkse leven nodig. Hoe ga je om met pesten en plagen? Neem je initiatief om het op te lossen, of wacht je af? De oefeningen zorgen ervoor dat de kinderen hetgeen ze leren eerst lichamelijk ervaren. Waar voel je de spanning, je rust of je kracht in je lijf?